And i grill (eller ovn)


Når jeg holder juleaften (kun hvert 4. år) leder jeg hver gang efter opskriften der giver den gode and. Da jeg for mange år siden lavede and første gang, anvendte jeg min mors gamle opskrifter med at langtidsstege den dagen før, partere den og så give den 15-20 minutter i ovnen lige inden servering. Men i år (2017) ville jeg prøve at lave anden på dagen og først partere den lige inden servering. Derfor var det nødvendigt at forsøge mig med at lave den i vores gasgrill (da flæskestegen skulle i ovnen).

and-tv2
©DR – https://www.dr.dk/mad/opskrift/juleand-med-aebler-og-svesker

 

Jeg havde på et tidspunkt i december set en opskrift på and i ovn i madmagasinet på DR og den så både sprød og saftig ud – så jeg tænkte at den måtte kunne overføres til grill. Og det kunne den. Anden blev sprød, saftig og rigtig lækker. Så det er ikke sidste gang jeg laver den på den måde.

Ingredienser
1 and – minimum 3 kg men gerne 3,2 eller lige over
groft salt

Fyld
5-6 cox orange æbler
1 skalotteløg
2-300 g svesker
3-5 kviste timian (kan udelades)
2-3 tsk citronsaft eller æbleeddike
Salt & peber

Fremgangsmåde
Fjern den flomme af fedt, der sidder ved gumpen (løs fedtbræmme). Skær evt. vingespidser, gump og hals af anden.  Gnid omhyggeligt anden med salt indvendigt og udvendigt. Lad den trække i 1-2 timer ved stuetemperatur.

Dup anden tør med køkkenrulle, både ind- og udvendigt. Tænd grillen på fuld styrke – skal være omkring 250 grader når anden kommer i. Du må prøve dig frem ift hvad der virker på din grill. På min gasgrill med 4 brændere var det fuld gas på alle fire til at starte med men så slukke for de 2 midterste da jeg smed anden ind (ellers var den på 300 grader).

Fyld
Skyl æblerne. Skær dem i både, skræl dem og fjern kernehusene.  Pil skalotteløget og hak det fint.  Kom æbler, løg og svesker i en skål og vend det grundigt med salt, peber, timian og vineddike.

Fyld anden med så meget af fyldet, som der overhovedet kan stoppes i den.  Luk anden til med kødnåle, og bind med bomuldsnor vingestumperne og lårene ind til kroppen.

Læg risten over en bradepande og læg anden på risten med brystet opad og sæt den i grillen ved 250 grader. Lad den brune i ca. 20 min.

Tag and og bradepande ud. Skru grillen ned til 160 grader (igen prøv dig frem – for mig var det 2 brændere på næsten laveste styrke). Hæld fedtet fra, der er dryppet af under bruningen. Hæld ca 1 liter sky (har du lavet en så fint – ellers brug hønsebouillon) sky i bradepanden under anden.

Vend anden, så den ligger med ryggen opad på risten.  Hæld fond og evt lidt rødvin (1-2 dl) i bradepanden. Når grillen har 160 grader, sættes and og bradepande ind igen og lad det stege i ca. 2 timer. Hvis bradepanden er ved at koge tør undervejs, hældes lidt vand eller mere fond i den.

Tag efter de 2 timer anden ud. Skru op for grillen så den når 200 grader hurtigst muligt. Når grillen er 200 grader, vender du anden, så den igen ligger med brystet opad og lader den stege ved 200 grader i yderligere ca. 30 min.  Så burde anden være fint. Du kan evt tjekke med et stegetermometer ind ved brystet/låret som er det tykkeste sted. Den skal være ca 75 grader. Undgå at ramme ben/knogle da det vil vise forkert temperatur.

Hvis skindet ikke er helt sprødt, kan man sætte anden ind igen i en 250-275 grader varm ovn i ca. 10 minutter. Husk at tage anden ud, mens grillen varmer op. Hæld stegeskyen i bradepanden fra og gem den til saucen, inden den sættes tilbage i den varme ovn.

Lad anden hvile i mindst 20 minutter, før den skæres for.

Advertisement

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s